Gå til sidens hovedinnhold

Strikking blant unge har tatt av under pandemien: – Folk trenger noe å gjøre i disse tider

Stadig flere unge kunder finner veien til Garnbutikken Troll i esken på Nærbø.

For abonnenter
(Jærbladet)

– Vi ser at mange unge har begynt å strikke nå under pandemien, og vi har hjulpet mange nye strikkere med hvordan de skal begynne. Folk trenger noe å gjøre i disse tider, så da lærer de å strikke, sier Sølvi Tove Berge, daglig leder hos Troll i esken.

– Begynn med noe du selv vil ha

Berge driver butikken sammen med Olaug Marie Maurseth. Sammen har de drevet strikkebutikk i sju år, først på Varhaug og nå på Nærbø.

– Det vi har merket under pandemien, er at vi selger mye mer Drops-garn nå i forhold til før. Det er et billigere garn som er svært populært blant de unge, og da spesielt studenter. I tillegg er nok folk mer prisbevisste i dag ettersom mange er usikre på hvordan fremtiden blir, sier Berge.

Hun forteller at de unge gjerne begynner med å strikke tjukke gensere eller babyklær.

– Å strikke med tjukt garn og tjukke pinner er det letteste. Tjukke gensere er lett og noe de fleste vil ha. Mange unge får også baby og ønsker å strikke babyklær, enten til seg selv eller venner.

Hun forteller det viktigste tipset hun gir en førstegangsstrikker er å strikke noe en selv har lyst på. Ellers blir det svært umotiverende og vanskelig å gjøre ferdig.

– Strikkevest er eksempel på et slikt plagg. Alle vil ha strikkevest. Det er et plagg som er veldig «in» og noe vi selger masse av. Det er svært populært blant de unge, og vi får faktisk jenter helt ned i 12-årsalderen som kommer innom og skal strikke seg vest. Så begynn med noe du selv vil ha.

Flere unge bak strikkeprofiler på Instagram

Også jentene bak den populære instagramkontoen «Yndestrikk», Kristine Uredal og Ellinor Good, har merket at flere unge plukker opp strikkepinnene under pandemien.

– Vi føler definitivt at strikking er mer populært blant unge nå. Det er jo helt klart mer hjemmetid og mindre aktiviteter og sosiale arrangementer enn før, noe som kan gi mer tid til å lære seg nye ting som strikking, forteller Uredal.

Jentene lager og selger oppskrifter på ulike klesplagg, da spesielt til babyer. De ser en økende interesse siden mars i fjor.

– Vi lager mange oppskrifter til baby og barn, noe som vi opplever er veldig populært. Det virker som unge ofte liker å strikke til små venner, og det kan være motiverende og gøy med babystrikk ettersom det ofte er små plagg som kan bli relativt fort ferdig.

For jentene som bruker Instagram som et viktig verktøy i markedsføringen sin, ser de at flere og flere instagram-profiler dedikert til strikking vokser frem.

– Menneskene bak disse instagram-kontoene blir bare yngre og yngre. Men jeg skjønner det godt, for det er godt å ha noe å gjøre på i disse tider. Strikking er positivt for den psykiske helsen vår. Det å bruke hodet litt hver dag er viktig, og strikking er supert for akkurat det.