Jordbærstedet er en teaterversjon av Ingmar Bergmans filmklassiker «Smultronstället». Den hadde premiere i helgen og Flekkefjords Sverre Anker Ousdal er midtpunktet i forestillingen.

– Han kommer inn alene i et helt tomt scenerom. Ikledd jakke og vest, støttende på en stokk, begynner Sverre Anker Ousdal å fortelle om en skremmende drøm på klingende flekkefjorddialekt, skriver Aftenposten og kaller det for «et helt magisk sceneøyeblikk på flere nivå».

– Nesten verdt billettene alene

Både Aftenposten og NRK mener Ousdal gir valuta for pengene.

– Ousdals solide prestasjon er nesten verdt billetten alene. Forestillingen som helhet er preget av gode skuespillerprestasjoner (...) Det er muntert, varmt og underholdende i en mørk tid, skriver NRK.

Det er ikke bare Aftenposten og statskanalen som har latt seg imponere. Også Dagsavisen, Vår Land og Klassekampen overøser forestillingen med gode ord.

Klassekampen skriver:

– Sammen med et utmerket skuespillerlag, ledet an av en formidabel Sverre Anker Ousdal i hovedrollen, lykkes [regissør Johannes Holmen Dahl og scenografmakkeren Nia Damerell] ikke bare i å oversette filmperla til scenen, men også i å skape en reflektert, håpefull og livsbejaende forestilling i sin egen rett.

Ifølge Nationaltheatrets nettsider skal «Jordbærstedet» spilles fra hovedscenen frem til i midten av mai. Det betyr at det blir travle helger for flekkefjord-skuespilleren fremover.

Skuespiller-legende

Ousdal har i løpet av sin karriere deltatt i flere filmer, tv-serier og teaterstykker. Han er blant annet kjent for sin rolle som politimannen Gudbrand Jansen i TV-serien «Himmelblå» og filmen «Jag etter vind». Ousdal hadde store roller i TV-seriene «Grenseland» (1980), «The Last Place on Earth» (1985) og «Blodsbånd» (1998). Han medvirket også i flere episoder av Fleksnes, blant andre «Penger er alt» fra 1976, hvor han spilte fetteren til Fleksnes, «Kveleren fra Lyngdal», og i «Beklager, Teknisk feil» hvor han spiller en TV-reparatør.

På Wikipedia er det listet et utvalg av hans filmer – den listen viser hele 36 filmer. Han har vunnet en rekke priser for sine formidable innsats foran kamera og på scenen: Per Aabels ærespris (1996), Amandaprisen for beste mannlige hovedrolle (1990), Amandaprisen for beste mannlige hovedrolle (1998), Amandakomiteens ærespris (2009), St. Olavs Orden.

Ousdal er æresborger i Flekkefjord – og en legende i norsk film, tv og teater.