Sverre Nilsen, Fosstveitlia 2, Iveland, er død, godt og vel 100 år gammel

Han sovnet stille inn på Iveland Omsorgsenter søndag morgen 11. september, like etter dagens frokost. Han ble begravet fra Iveland kirke fredag 23.september, der en stor flokk med slekt, venner og naboer hadde møtt opp.

Etterpå var det minnesamvær i et fullsatt Røyknes bedehus.

Sverre Nilsen ble født 25.04.1922 i Kirkehamn på Hidra, der han vokste opp i en søskenflokk på 13.

I dag teller Nilsen-familien nærmere 700, så her snakker vi om en stor og solid slekt.

Sverre Nilsen tok utdannelse ved den tekniske fagskolen i Porsgrunn under krigen. På begynnelsen av 50-tallet traff han lærer Torbjørg Tuen fra Lyngdal, og i 1955 flyttet de til Nomeland i Røyknesbygda der han fikk jobb som maskinist på Nomeland Kraftstasjon.

Her fikk de guttene Olav og Einar, og engasjerte seg ellers mye i lokalmiljøet, ikke minst i arbeidet på Røyknes bedehus.

I 1969 flyttet familien til Grovane, der Sverre jobbet som maskinist på Steinsfoss kraftstasjon, til han gikk av for pensjon i 1986. Da flyttet han og Torbjørg tilbake til Skisland og Røyknesbygda, på linje med sønnene Olav og Einar som allerede hadde bygd seg hus der oppe.

I begynnelsen av 2007 ble Sverre enkemann, og etter det bodde han mange år aleine i huset sitt som ligger nydelig plassert helt nede ved Skislandsfjorden.

For tre år siden begynte helsa så smått i svikte, så på ettersommeren i 2019 flyttet han til Iveland Omsorgssenter.

I mange år tilbragte han flere sommeruker i sitt barndoms paradis Kirkehamn på Hidra, der en stor del av hans tallrike familie fremdeles bor. Siste ferieopphold var i fjor sommer.

Sverre Nilsen var litt av en globetrotter, seilte i sin ungdom til sjøs som 2. maskinist, og besøkte over 50 land. Han hadde flere Amerika-besøk bak seg, og på sine gamle dager tok han sine sønner med seg på en jordomflygning, der han stiftet bekjentskap med nye eksotiske steder han ikke hadde besøkt tidligere. Fire ganger var han også med sin sønn Olav til Spania, der han nøt sol, varme og behagelige sommerkvelder med god mat og drikke. Siste tur var da han feiret sin 97-årsdag med gode venner på Den Blå Tulipan i Albir.

Sverre hadde bilsertifikat til han var 94 år, men måtte da levere det fra seg på grunn av redusert syn.

Han fulgte alltid godt med i nyhetsbildet, og det var ikke det tema han ikke har var oppdatert på eller hadde meninger om.

I en alder av 89 år skaffet han seg PC, og var helt fram til i vår stadig innom Facebook, der han ofte var å finne i 2-3-tida på natta, da formen var på topp. Sverre var et typisk B-menneske som trivdes best i sene kvelds- og nattetimer.

Lørdag 30.april feiret han sin 100-årsdag på Eikerapen Gjestegård med 80 gjester, der han holdt koken fra 2 om ettermiddagen til 11 om kvelden.

Da ble han hentet i sin Opel Rekord 1960-modell som har vært i familiens eie siden den var ny.

For Sverre var troen på Jesus det aller viktigste i livet, som et trygt ankerfeste som holder i liv og død. De siste månedene etter sin 100-årsdag skrantet helsa merkbart, og stadig oftere så han fram til å flytte heim til sin himmelske Far. Mottoet for hans enkle og klare kristne tro, står allerede inngravert på den gravsteinen som nå blir felles for han og hans kjære kone som gikk bort for 15 år siden: "Alt av nåde".

Sverre Nilsen etterlater seg en sønn, to svigerdøtre, syv barnebarn og 12 oldebarn. Hans eldste sønn Einar gikk så alt for tidlig bort lille nyttårsaften 2001, bare 45 år gammel.

Nå har han fått møte sin kjære sønn igjen, sine høyst elskede hustru, og mange andre av slekt og venner som har reist foran oss heim til himmelen.

Vi lyser fred over Sverre Nilsens gode minne.

Olav Nilsen

sønn