Nasjonalt utbrudd av mage-tarmbakterie

Folkehelseinstituttet har oppdaget et nasjonalt utbrudd av mage-tarmbakterien Shigella sonnei. Så langt er bakterien blitt påvist hos 8 personer. Tre av disse kommer fra Hedmark.

DEL

(Østlendingen) Det opplyser Folkehelseinstituttet på sine nettsider julaften.

Folkehelseinstituttet etterforsker nå utbruddet sammen med aktuelle kommuneoverleger og Mattilsynet.

I begynnelsen av desember 2019 ble flere personer syke med mage-tarm-symptomer etter å ha spist mat i en kantine i Oslo. Bakterien Shigella sonnei ble funnet i prøver fra fem av de syke. Det lokale utbruddet ble etterforsket i samarbeid med smittevernoverlegen og Mattilsynet i Oslo. Importerte sukkererter fra Kenya var sannsynlig smittekilde.

Sukkerertene som knyttes til utbruddet i Oslo ble distribuert til flere deler av landet. Det antas at det mistenkte partiet nå er borte fra markedet, grunnet holdbarhet. Om forbrukere fortsatt skulle ha produktet, bør det kastes, skriver Folkhelseinstituttet.

Utbruddsetterforskningen viser at også 3 personer i Akershus og Hedmark har vært syk med samme bakterie. De 8 personene som har fått påvist bakterien er i alderen 29 til 63 år.

– Vi følger situasjonen nøye. Det er så langt ikke meldt om personer med alvorlig sykdom tilknyttet utbruddet, sier overlege Didrik Vestrheim ved Folkehelseinstituttet.

Artikkeltags