Jeg, Frank Midtbø, vil herved komme med min versjon av den omstridte diskusjonen i media de siste dagene, rundt saksgangen i politikken i Sokndal etter denne valgrunden.

Våren 2022 ble jeg kontaktet av nominasjonsutvalget i AP om jeg kunne tenke meg å være deres ordførerkandidat ved neste års valg, høsten 2023. Svaret mitt var nei, jeg anbefalte dem å finne en kvinne som kunne toppe listen. Ble så spurt om jeg i alle fall kunne ha det i tankene hvis spørsmålet kom igjen senere.

Etter en tid ble jeg på nytt kontaktet med samme spørsmål, og nominasjonsutvalget ba om et møte med meg. Dette gikk jeg med på, da jeg visste at bygda stod foran viktige saker fremover.

Siden det var vanskelig å få noen til å ta på seg vervet, var min idé å gå i samarbeid med KrF og støtte Jonas som ordfører, men stå fast på Aps program. Dette fikk jeg enstemmig medhold i, og vi ble enige om at jeg skulle få tid til å tenke meg om før jeg sa endelig JA.

Jeg bestemte meg etter en tid og ga beskjed om at jeg ville ha møte med styret, der ville jeg ha full oppslutning om ideen min før jeg bekreftet mitt ja. Møtet ble holdt og jeg fikk enstemmig oppbakking for ideen. Vi var enige om å stå på Aps program i bunnen, god samarbeidsånd og nedprioritere personlige ambisjoner for å gjøre en god dugnadsjobb for bygda.

Denne oppbakkingen ble også bekreftet ved et senere møte med styret da dette ble kjent i media.

Deretter tok jeg kontakt med Jonas på kontoret, der la jeg frem våres tanker om samarbeid og at vi ville støtte ham som ordfører. Dette oppfattet jeg som et veldig positivt møte og med gjensidig respekt, også godt grunnlag for samarbeidsklima.

Senere ble det også gjort kjent at Sokndal Frp gikk for samme løsning med å støtte Jonas som ordfører.

Når valgkampen kom i gang ble det rimelig snart avdekket hvilke saker som var viktige for folk flest. Det var deponiet i Rekefjord, vindmøller og eiendomsskatt.

Personlig syns jeg dette var greie debatter med gode diskusjoner og fin tone mellom oss. Jeg har prøvd å opptre ærlig å klar i tale med motto og søke sannhet og åpenhet.

Etter debatten vi ble invitert på av NRK Rogaland utenfor Kiwi Sokndal, opplevde jeg noe jeg ikke var forberedt på. Under utspørringen av NRK husker jeg, at jeg oppfordret alle i ei så liten provinsbygd som vi har til å holde ro og fred og være venner, på tvers av saker og meninger.

Det er etter min mening viktig å skille sak og personer for å få til «det gode liv»

Ap har for vane å dele ut røde roser i slike sammenhenger samt valgstander. Når debatten var over hadde vi igjen en del roser i bøtta.

Jeg tok da bøtta med meg og gikk bort til de andre partiene, delte ut ei rose til hver. Dette ble humoristisk og godt mottatt. Da jeg kom bort til fire stykk i KrF, hvor ikke Jonas var en av dem, fikk jeg beskjed av eldstemann i gruppen at mine uttalelser om at vi var venner, det var han helt uenig i. Han mente i settinger som dette og i kommunestyresalen var vi ikke venner. PR definisjon politiske motstandere og ikke venner.

Jeg ble litt paff men repliserte med at det jo ikke var noe nytt. For du og jeg har vel vært uenige mange ganger helt siden du var min skolelærer. Men da dette ble gjentatt og jeg forstod at min humor ikke ble gitt respons på, sa jeg at vi blir enige da om at der er vi uenige. Rakte frem hånda med rosa i.

Når jeg kom hjem surret den samtalen i hodet mitt en stund, jeg slo på tråden til de andre tre for å høre hvordan de mente og oppfattet dette. Svaret var da at de ble litt overrasket og litt satt ut. Derfor kommenterte de ikke der og da. Det forstår jeg godt og tenker ikke mer på det, unnskylder også og tilgir «eldstemann»

Da spesielt deponisaken i Rekefjord ble et sentralt tema videre i valgkampen og etter vår mening KrF`s holdninger til konsekvensutredning og åpning av saken mm, støtter jeg Jorunn Øybakkens leserinnlegg i DT. Der stod det at en stemme til AP er ikke en stemme til KrF, vi har vært vårt program og gir ikke blankofullmakt uavhengig av saksgang.

Styret i Ap valgte 3 stykk før valgkampen som skulle ta seg av forhandlinger og samtaler med andre partier underveis, også etter valget. Nåværende gruppeleder, 1. og 2. kandidat på lista til Ap.

Valguka var jeg på havet med min jobb som rekefisker. Det innebærer som kjent at du må slingre ute i havet og kan ikke gjøres via en PC eller penn, du må være der. Vi var da enige om at varamann som var valgt skulle erstatte meg og at vi skulle ha tlf. kontakt med de tre underveis når forbindelse var mulig.

DT redaktørens kommentarer om min rolle og person bruker jeg ikke tid på, det blir for meg for useriøst.

Det siste Jone som vår forhandlingsleder sa til KrF, når de skiltes fra hverandre på valgkvelden, etter at de hadde talt opp stemmene i formannskapet var: Kontakt meg når dere er klar for forhandling.

På tirsdag kveld kom beskjeden til meg om at andre partier var innbydd til samtaler med KrF, inkl. Høyre, som ikke er med i konsultasjon med KrF i nåværende kommunestyre. Altså uten et ord til Ap og da ble jeg skuffet, lei og en smule irritert.

Samtaler med de andre partiene og ikke et ord til Ap.

Vår holdning til oppbakking og samarbeid betyr visst ingenting.

Ap skulle tydeligvis fryses helt ut, er min konklusjon.

Da var jeg og Jone enige om at vi måtte tenke på våre velgere å ta imot tilbudet fra de andre partiene om bredt samarbeid uten KrF.

Vi viste også de andre partiene, at vi gjorde som vi gikk ut med i valgkampen, å ikke sette personlige ambisjoner høyest, men dugnads jobb for bygda.

Beklager Jonas, jeg så heller ikke dette komme, du vet hvor høyt jeg holdt deg og fortsatt gjør det. Takk for jobben du har gjort for bygda. Men jeg er betenkt over dine rådgivere og medforhandlere som jeg har sagt deg før.

Når denne situasjonen som fra vår side oppleves som et rent spill fra KrF for å holde Ap ute av diskusjonen, var vårt veivalg uunngåelig. Jeg håper og tror når dette har kommet på avstand at vi kan gjøre mye godt for bygda i lag.

Til dere som vanker i bedehusmiljøer som også jeg vanker i, og har behov for en å få kastet stenen på, så gjør det på meg, og la andre gå.

Det var min idé i utgangspunktet å støtte Jonas, men jeg tror dessverre at han har hatt hjelpere som har «gravet sin egen grav» som vår Jone sa.

Ta meg og la resten gå!