HELGEN VI har lagt bak oss, bærer bud om at vi går en flott tid i møte. I helgen var det solskinn fra skyfri himmel – og temperaturene nådde tosifret antall. Vi merker oss av vårens blomster karrer seg opp av kald jord og at våren setter sitt preg på hverdagen. De ivrigste har allerede begynt arbeidet i hagen. Noen steder er man i full sving med å svi tørt gress. Akkurat det kan gå galt enkelte steder, har vi sett. I den saken må vi oppfordre alle til å utvise forsiktighet.

SØNDAG ETTERMIDDAG passerte vi vårjevndøgn. Vårjevndøgn er ett av to årlige jevndøgn hvor dag og natt er like lange, og inntreffer 20. eller 21. mars hvert år. Vårjevndøgnspunktet inntreffer når solen i sin bane krysser himmelekvator fra sør til nord. På Nordpolen opplevde man årets eneste soloppgang. Fra nå av skinner solen der ett halvt år.

FREMDELES KAN vi få værmessige tilbakeslag. Vi har opplevd snøstorm langt inne i april. Men for hver dag som går, stabiliserer vi oss værmessig mot varmere og lysere tider. Og akkurat det er det vi nyter ved denne årstiden. Vi legger bak oss en kald og traurig vinter, med mørke, nedbør og mye vind. Nå går vi mot lysere tider, mindre nedbør, mer varme og lengre dager. For mange av oss har vinteren vært en transportetappe mot en ny vår og sommer.

I ÅR er det likevel dystre skygger over det som skulle være en gledens årstid. De dramatiske hendelsene i vår egen verdensdel, legger en demper på gleden. Det som skulle ha vært en ny og livgivende vår i Ukraina har blitt en vår med krigshandlinger, død og fordervelse. Det er noe som preger oss alle og som legger et dystert slør over hverdagen. Den verdensorden vi har hatt de seneste 30 årene er med ett brutt sammen og gamle konfliktlinjer kommer til å prege verden i overskuelig fremtid.

DET ER likevel riktig og nødvendig at vi hviler vårt sinn til de små gleder som kan lyse opp i en ellers dyster tid. Derfor velger vi – midt i all elendighet på den storpolitiske scene – å glede oss krokusen som blomstrer, om tulipanene som skyter sine grønne friske blader opp av jorden – og solen som begynner å varme. Det er viktig at vi tar inn over oss det som kan være en oppmuntring.