Agderposten og journalist Synnøve Skeie Fosse vant Sørlandets pressepris i kategorien årets sak under journalistkonferansen Hustri i Kristiansand lørdag kveld. Sammen med Tarald Reinholt Aas som stod for den digitale bearbeidelsen ble hun kåret av juryen til vinner i klassen for årets sak. Tormod Flem Vegge fra Fædrelandsvennen vant for årets foto, mens Frank Mersland og Jacob Buchard fra Fædrelandsvennen vant i kategorien årets feature.

Tarald Reinholt Aas jobbet tidligere i Avisen Agder med hovedansvar for Lund kommune.

Årets sak het «Superlegen». Barnelege Håvard Skjærvik ved Arendal Spesialistsenter er en lege som mange barn med dårlig helse på Sørlandet er i kontakt med. Agderposten avslørte at Skjærvik var den legespesialisten i Norge som behandler flest pasienter og har fått mest i overføringer fra staten. Siden 2004 har han mottatt over 150 millioner kroner i tilskudd og refusjoner. Konsultasjonene kan være så korte som 15 sekunder.

Agderposten lurte på: Har friske barn blitt erklært syke for at legen skal legge seg opp en millionformue? Ingen hadde interesse av å avdekke et system som kunne utnyttes, verken tilsynsmyndigheter, helseforetak eller helseforvaltningen. Etter avsløringene har myndighetene varslet innstramminger i regelverket som kontrollerer helsepersonell. Helfo gransker superlegen som nå må betale tilbake fem millioner kroner etter feil takstbruk. Fylkeslegen har startet behandlingen av fire klagesaker. Agderposten fulgte pengene og fant gull.

Årets bilde

Årets bilde ble «Utforkjøringen». Bildet er tatt av Tormod Flem Vegge i Fædrelandsvennen

Det kunne vært et nøye planlagt maleri. Som Rembrandts Anatomiske Leksjon. Men det er det ikke. Det er en grav alvorlig dødsulykke som er fotografert. Roen i bildet fremhever alvoret.

Det haster ikke lenger å få opp bilen. Sjåførens skjebne er allerede forseglet. Nå er det verdighet som gjelder. Fotografen står på behørig avstand og tar et bilde som fanger alt. Hele situasjonen. Dykkeren som har festet lina til bilen slik at den kan trekkes opp av vannet. Ambulansepersonellet som står på brua og ser på, og som vet at det er for sent. Brannmannen som er i ferd med å pakke ned utstyr i utrykningsbilen slik at den er klar for neste oppdrag. Skogen og menneskene lyses opp av blålyset og gir bildet et malerisk preg. Situasjonen er konkret, men fotografiet er abstrakt og gir rom for tolkning, undring og spørsmål. Hvem er de to svartkledde på brua? Hvem satt i bilen? Hvordan kunne dette skje?

Fotografen har, i det som trolig var en kaotisk og vanskelig situasjon, utført sitt samfunnsoppdrag med diskresjon, verdighet og empati.

Årets feature

«Prestens hemmelighet» vant kategorien årets feature Teksten er skrevet av Frank Mersland, Fædrelandsvennen og foto: Jacob Johannes Buchard, Fædrelandsvennen.

Kjærligheten er langt ifra endimensjonal. Den er utfordrende, kompleks og konstant i utvikling. Den er med oss hele livet og tar mange former. Kjærligheten er den universale følelsen vi alle har til felles.

Gjennom tidene har imidlertid samfunnets normer skapt hindringer for hvem det er akseptabelt å elske. For å bryte ned disse barrierene, er vi avhengige av de som står fram som sunne forbilder og forteller sine historier. En prest fra Sørlandet som gjennom hele livet har kjent på annerledeshet og etter en lang emosjonell reise kan stå rakrygget og fortelle at kjærligheten er størst av alt, er nettopp en slik historie det trengs å sette søkelyset på i vår landsdel. Det er et solid stykke journalistisk arbeid, hvor pennen føres respektfullt om en manns indre kamp over flere tiår. Forholdet mellom journalist og intervjuobjekt er preget av tillit og forståelse. Resultatet er en sterkt formidlet historie som utfordrer normer som fortsatt finnes i enkelte sosiale lag, og ikke minst inspirerer de som i dag føler på den samme annerledesheten.