19. desember 2020: Molde slo Sarpsborg 08 5–0 på Aker stadion. Det var Tore Hansens siste dommeroppdrag.

Så ble det jul.

Og enda mer korona-tilpassede dager.

I februar og mars skulle han egentlig ha dømt kamper i Marbella på grønne gressbaner. Temperaturen skulle ha vært i nærheten av 20 grader, de spanske palmene ville antakelig ha blafret lett i den milde vinden – og sesongoppladningen skulle ha vært som vanlig.

Men ingenting er normalt. Alt er koronatilpasset, og det er også årsaken til at Eliteserien sparkes i gang senere enn vanlig. Men søndag er ventetiden slutt.

Favoritter møtes

Tore Hansen skal dømme to av seriefavorittene: Vålerenga mot Rosenborg på Intility Arena i Oslo.

– Jo takk, det skal bli godt å komme i gang igjen. Jeg har ventet lenge på dette. Det har vært noen spesielle måneder, men forberedelsene har vært gode, sier Feda-dommeren til Agder.

Familien har sett mer til ham i vinter og vår enn normalt, og det klager han ikke på.

– Det har vært en glede, og jeg setter naturligvis pris på at vi har kunnet være mer sammen enn tidligere år.

Siste samling

Mandag denne uken hadde toppdommerne en siste samling før seriestart. Det vil si: De møttes ikke fysisk. Tore satt foran en PC og fulgte samlingen derfra. I et TV-studio i Oslo ble det vist klipp og situasjoner på storskjerm.

– Det var en svært proff seanse der vi så bilder og klipp fra tidligere kamper. Det er en fin måte å forberede seg på. Selv om vi ikke møtes fysisk, er vi med i plenum og diskuterer. Det er jo på denne måten mange møtes for tiden, og det siste drøye året. Under normale omstendigheter ville toppdommerne hatt 3–4 samlinger i løpet av forsesongen.

Eliteidretten har vært i en lang dvale, og først de seneste ukene har det blitt spilt treningskamper. Før sesongstart ville Hansen trolig dømt 6–7 treningskamper. I år har det bare blitt én kamp. Forrige helg dømte han Start mot Sandefjord.

– Det var fint å dømme igjen, og finne frem til det riktige bevegelsesmønsteret igjen. Det satt forholdsvis bra. Det gjorde også kommunikasjonen med assistentdommerne.

Med og uten tilskuere

Heller ikke i starten av årets sesong blir det folkevandring til eliteseriearenaene. Det skjer først den dagen koronasmitten er minimal og mesteparten av befolkningen er vaksinert. I fjor fikk 600 tilskuere gå på kamp. Det tallet gjelder også når sesongen innledes søndag. Men noen steder blir det også uten tilskuere på grunn av pågående smittesituasjon.

– Det er ingen tvil om at det er stor forskjell med og uten tilskuere. Det blir et annet trøkk på stadion med publikum – på godt og vondt. Det ser en bare på kampene som vises på TV nå. Det er annerledes å se Champions League uten tilskuere enn med folk på tribunen. Men vi håper alle at det går seg til, og at det etter hvert blir tilnærmet normale tilstander. Uansett tror jeg mange savner fotballkamper igjen, og interessen for Eliteserien tror jeg er stor fortsatt. Folk er sugne og venter på å komme gang, tror Hansen.

Straffespark

Dommersjef Terje Hauge har drillet sine folk digitalt i det siste. Han vil ha en renere linje og mindre diskusjon rundt straffespark denne sesongen enn i fjor.

Dommerne har fått varmet opp i noen treningskamper i det siste. Utover det foregikk det meste via digitale plattformer i vinter og vår.

Straffesituasjoner skaper stort engasjement. I fjor ble det dømt 107 straffer i Eliteserien.

– Vi har blant annet løftet opp straffespark som et tema. Hvor legger vi listen hen? Hva er straffespark? Hva spiller vi videre på etter holding, dytting og nærkontakt?, sier Hauge til NTB.

– Hva synes du om linjen rundt straffer i 2020?

– Vi prøver å gå veien litt opp og finne en forutsigbarhet. Det ble i hvert fall en del situasjoner vi ikke fanget opp. Vi klarte ikke å avsløre det ute på banen. Så var det noen situasjoner vi blåste på som vi ikke skulle ha blåst på. Det betyr gjerne at linjen rundt straffespark var litt ujevn. Det skaper alltid diskusjoner og debatt da man sammenligner fra kamp til kamp, sier Hauge.

– Vi jobbet med dette (straffer) gjennom sesongen i fjor. Det er også et fokusområde inn i den kommende, sier Hauge, som disponerer 14 eliteseriedommere. Hansen er altså en av dem.

Dømmer to av favorittene

Søndagens oppgjør mellom Vålerenga og Rosenborg er en virkelig godbit, og Hansen gleder seg.

– Det er to gode lag, store klubber og med profilerte trenere. Begge lag er tippet å havne høyt på tabellen. At de møtes allerede i 1. serierunde er spennende, og det står mye prestisje på spill her. Jeg og teamet mitt er godt forberedt. Det blir fint å komme i gang igjen. Så blir det nesten jul igjen før vi er ferdige. Jeg håper virkelig at sesongen blir gjennomført som planlagt, og at koronasituasjonen blir bedre og bedre, sier Hansen.