Hører man på Barøys plate (kassett, faktisk) vil man merke at her finnes bass, trommer, tangenter, rytmegitar, sologitar, vokal, kor og diverse andre strengeinstrumenter – og gjerne flere av samme instrument samtidig. I Spira på lørdag skal Tor Arve Barøy, Daniel Hinderaker og Ann Kristin Eikeland gjøre alt dette på egen hånd.
– Vi har noen superkrefter i bandet. Alle bytter instrumenter underveis. Vi har ikke med bass, så det handler om å dekke «bunnen» i lydbildet, forteller Barøy til Agder.
– Det er en gøy utfordring, og på noen av låtene spiller vi bass, på andre sitter Daniel med både bass-pad og trommer samtidig. Noen ganger er det ikke bass.
Og alle i bandet synger. De er midt på treet-forsiktige med å skryte av seg selv, men alle som kjenner dem vet at de trakterer en rekke instrumenter og har stor erfaring fra scenen. Blant annet sammen i Blow your heads off.
– Det er litt råere energi enn på innspillingen. Det er mer «live» – det er mindre wall of sound og mer rocketrio i energien. Det er gøy. Oppleves «på tå hev», der jeg korer, synger spiller bass og trommer. Det er en balansekunst, men jeg tror det blir vanvittig kult og håper å se mange på lørdag, skyter flekkefjæring og trommeslager Daniel Hinderaker inn.
Roser Barøy
Musikken til Barøy er ikke mainstream pop, men heller ikke klassisk old school rock. Det har en egen sound, men med tydelige inspirasjonskilder. Eikeland har latt seg imponere av Barøys musikk:
– Det er veldig variert. Imponerende. Mye ulik sound i sangene, og det er litt krevende når man bare er tre stykker. I tillegg er tekstene imponerende, og det er tøft å skrive på dialekt. På engelsk kan man gjemme seg litt, dialekt er mer sårbart, man legger sjela på bordet, mener hun.
Og for musikerne er det krevende låter å spille i motsetning til den mer konvensjonelle radiohiten, som ofte klarer seg med kun fire akkorder:
– Det er bra musikalsk, det er mye som skjer, ikke bare fire akkorder. Det er interessant å spille, og det er interessant å høre på.
Hinderaker slenger seg på:
– Det er kvalitet i tekstene, i låtskriverkunsten, unikt, men samtidig noe for enhver smak. Dette blir en kulturopplevelse!
Ros i retur
Barøy er glad for å ha med Eikeland, Hinderaker og også Andreas Ougland, som både skal synge litt og er med på tekniske oppgaver.
– Det er et vanvittig bra team, sier han.
Den utflyttede kvindølen beskriver at inngangen til liveversjonene av egen musikk, er som å gjøre coverlåter:
– Det blir på en måte å covre min egen plate. Tanken var aldri «hvordan gjøre dette live». Nå gjør vi det, og det låter veldig bra.
Første konsert i miniturneen «Bedre enn ingen» skjer altså førstkommende lørdag i Spira, og Barøy skal spille i den såkalte Blackboxen.
– Det blir kult, man kommer tett på og det er bra lyd i lokalet. Det er første gang jeg spiller i det lokalet.
– Er du mer nervøs når du spiller egen musikk?
– Det er litt annen type nervøsitet. Man skulle tro det er lettere å huske egne tekster, men det er utfordrende når alle multitasker ... Ting er ikke rett frem, her skal jeg ha solo, så er det munnspill, sang, gitar og instrumentbytter...
Nevnte Andreas Ougland avslutter praten med bandet, med en klar oppfordring:
– Når det først er konsert med artist fra regionen som spiller sin egen musikk, er det en flott anledning til å ta turen ut og høre på!