– Jeg har gått på musikk, dans og drama-linje. De sier at drama kanskje er det tøffeste fag en kan velge på videregående, og jeg har vitnet og opplevd selv at en vokser enormt gjennom det, forteller hun til Agder.

De langvarige øvelsene, stemmetrening, bevegelsestrening, forsøk på å leve seg inn i en annen person, utfordret alle elevene både fysisk og psykisk, men Tuva sier hun har blitt godt kjent med seg selv gjennom dette.

Deretter gikk hun på en folkehøyskole, og danset. Hun ble kjent med flere dansestiler, også fra ulike verdenskanter.

– Vi har reist en del, hadde workshops, og ble kjent med de lokale dansestilene blant annet i Israel, Japan og Frankrike. I denne perioden lærte jeg masse om kulturforskjeller.

Dette ble forsterket under det neste året som Tuva tilbrakte i Nicaragua: Der ble hun kjent med flere varme og åpne mennesker som tenker annerledes enn det hun kjente til.

Det var riktignok en fremmed holdning for meg at menneskene var villige til å brette ut hele livshistorien sin mens de ventet på bussen. Jeg synes likevel dette var spennende

I tillegg til å utfordre seg på kulturforskjeller, lærte hun språket, den latin-amerikanske dansen salsa, og studerte flerkulturell pedagogikk.

Jeg har kjempelyst til å senere jobbe internasjonalt, og vet at som optiker behandler man også barn. Derfor ønsket jeg å lære noe mer om det å møte mennesker fra ulike kulturer

Tuva reiste til Nicaragua via et utvekslingsprogram i regi av en utdanningsinstitusjon med navnet Kulturstudie. Hun reiste ned uten å kunne ett ord på spansk, men sammen med sine nordiske venner gjennomførte hun et intensivt språkkurs, og deretter bodde hos en nicaraguansk vertsfamilie.

– Slik lærte jeg meg spansk, og jeg ser ikke bort fra å jobbe i et latinamerikansk land i fremtiden. Jeg må derfor passe på at jeg ikke glemmer språket mens jeg er i Norge!

For etter oppholdet i Nicaragua flyttet Flatåker tilbake til Norge for å studere optometri. Hun hadde mange teoretiske fag som biologi, anatomi, matte, fysikk, farmakologi og statistikk.

I optoteknikksfaget lærte vi derimot hvordan vi sliper glass, og reparerer briller, blant annet.

Hun sier at studieårene gjorde henne mer reflektert, ansvarsbevisst, og lærte henne å diskutere konsekvenser, samt se frem i tid.

Alt det Flatåker har lært og opplevd kommer hun garantert til å få bruk for gjennom hele livet sitt.