Gå til sidens hovedinnhold

Ufattelig klønete løst av regjeringen

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

AV OG til virker det som om statsminister Erna Solberg er lei av hele regjeringsprosjektet og bare venter på å gå av etter valget. Det er helt åpenbart at hun og hennes kolleger gjennom de seneste ukene har gjort så mange klønete beslutninger at man nesten ikke kan forstå hvordan det går an. Denne uken ble det klart at regjeringen har bestemt seg for å fordele 500 vaksinedoser til blant annet regjeringsmedlemmer og stortingsrepresentanter. Det har skapt sterke reaksjoner.

I UTGANGSPUNKTET har vaksineprioriteringen svært får praktiske konsekvenser. Det er altså snakk om to promille av den totale vaksinemengde som kommer de neste ukene. Slik sett er det en bagatell. Men det gir likevel noen signaler som folk reagerer kraftig på – og som gjør at regjeringen kommer ut av det med svarte-Per på hånden.

NÅR STORTINGSREPRESENTANTENE nå skal prioriteres er begrunnelsen at man skal sikre demokratiet, styringen av Norge og en kommende valgkamp. Dette er med respekt å melde det glade vanvidd. I løpet av noen uker stenger Stortinget for sommeren, og politikerne på Løvebakken skal ikke samles før i oktober igjen. I løpet av noen måneder skal samtlige nordmenn som ønsker det, være vaksinert. Da er det uforståelig at regjeringen legger opp til en skjevfordeling som de visste ville skape ramaskrik – og som de aller færreste har forståelse for.

REGJERINGEN HAR gjennom de seneste 15 månedene håndtert pandemien på en forbilledlig måte. Statsministeren og hennes statsråder har stått i stormen og tatt de nødvendige grepene som blant annet har forhindret en virusspredning som den vi har sett i andre land, for eksempel Sverige. Da er det forstemmende at de går på en slik brøler som dette, helt på tampen av en krevende tid. Det skulle ikke undre meg om det er nettopp dette siste og usedvanlige klønete grepet som vil bli husket når man skal oppsummere regjeringens takling av pandemien.

VI ER alle slitne etter halvannet år med pandemi. Regjeringsmedlemmene har stått på, sammen med en rekke frontsoldater i samfunnet, lærere, sykepleiere, leger, politifolk, brannmenn – ja en hel haug. Da er lite klokt å gi seg selv forrang. Har regjeringens rådgivere allerede tatt ferie?