For pianist, organist, trelur-spiller, spiller på bukkehorn, trekkspiller, med mer, Sverre Eftestøl, er det som å komme hjem til Netlandsnes kapell hvor han ble døpt og konfirmert. Han kan kapellets historie, hans far, Trygve Eftestøl var kirketjener der hele sitt liv. Han skar i 1937 ut den vakre trerammen av russisk eik til altertavla malt av Kvinesdals mest kjente bibelmotiv-maler, Marcelius Førland. Altertavla i det fine kapellet i Fjotland, regnes for å være blant de vakreste i landet der Jesus møter redde disipler ved Tiberiassjøen.

Altertavlen

Lyssettingen er enestående. Hele altertavlen er en sterk, men tydelige personkarakterer, en preken i seg selv.

Til årets konsert stiller Sverre med trekkspillet, (faren spilte flatfele). Samme nemnd Birger Bergeslien (78), også han med opprinnelse fra Fjotland, og spiller det mange forbinder med trekkspill: Nordlandsnetter, Drømmen om Elin, I love Norwegian Country m.m. Birger debuterer som trekkspiller i kapellet i duett med Sverre. Faren kjøpte trekkspill i USA til Birger konfirmasjon i 1952.

Det er restaurert etter å ha støvet ned i en krok i flere år. Birger husker broren som i 1951 omkom i snøras på Knaben, en ulykke som krevde tre barneliv, men Birger slapp så vidt unna. Sverre fikk eget trekkspill som 12-åring.

Spesielt

– Vi kan ikke røpe hele programmet, men omfanget og mye spesielt er noe tilhørerne vil oppleve. Mange kobler ikke meg så mye til trekkspill, men det var et av de første instrumentene jeg spilte på. Jeg fikk telefon fra organist Ilsa Jaunreme. Det har ikke vært årvisst. Pandemien har også satt begrensninger. Vi har hatt ulike musikkinnslag, men det er første gang vi har så mye trekkspill. Kanskje det har noe med at jeg har passert 70, undrer Sverre mens han øver med Birger og organist Ilse Jaunzeme i kapellet. Det var Ilse som kom med trekkspill-ideen. Hun skal også spille melodica, et bærbart musikkinstrument som i oppbygning har fellestrekk med munnspill, men som til forskjell fra dette har klaviatur. Det ble oppfunnet rundt midten av det 20. århundre.

Birger er et «scoop» i trekkspillsammenheng, og gjør årets konsert til litt utenom det vanlige poengterer Sverre. Ilse lurer på om den bør kalles «Trekkspill-vennene». Organistene skal spille 4-hendig piano og orgel, røper Sverre og Ilse som ellers har overraskelser i kapellet lørdag.

Lang-lur

I tillegg til piano og orgel, tar Sverre en låt på den lange tre-luren. Intimkonsert må det vel kalles i det idylliske kapellet. Konserten vil vare halvannen time.

Selv om det er konserter i Kvinesdal og Gyland lørdag kveld, håper trioen at alle 125 plassene i kapellet fylles. Det går an å få med seg både konserten i Netlandsnes og en av de to andre. På ABBA-konserten for Ukraina i Gyland er en annen fjotlending, Elise Orre, som sammen med Jorunn Rødland utgjør SUPERTROUPER. I Kvinesdal kulturhus er Ukrainakonsert der bl.a. Oddbjørn Stakkeland fra Fjotland spiller trompet. Søndag har Hvite Lilje konsert for Ukraina med bl.-a. Jan Egil Omdal og Kjell «Elvis» Bjørnestad. Kommende helg blir rik på konserter.