Når vi nå er inne i april måned, og vår og sommer står for døren, er det mye aktiviteter og arrangementer som skal gjennomføres før høst og vinter er på gang igjen. Kvinesdal er «omringet» av småbyer som utvikler seg i positiv retning, mht. å lokke til seg turister bl.a.. Lyngdal er jo en klasse for seg selv her i Lister, med 2 flotte strender med store campingplasser og leilighetskomplekser, badeland, et enormt handelssenter til Lister å være, og mye annet av aktiviteter de har der, i år blir det også matfestival for første gang der.

Farsund har også hatt mye utbygging de seneste tiårene rundt i sentrum/Gåseholmen, handelssenter har de også fått. Farsund og Flekkefjord har jo brygger og gjestehavner og får mye turister sjøveien. Flekkefjord har blitt veldig flott i sentrum, med ny flott bro og gangbro nede ved Tollboden, men mange setter nok pris på promenaden de har fått mellom disse broene, som inneholder mange spennende serveringslokaler.

Musikkarrangementene de har på torvet flere ganger hver sommer, er blitt legendariske og samler mye folk, og bobilmiljøet er svært populært i Flekkefjord. Tonstad og Hægebostad er også to nabobygder til Kvinesdal. Tonstad/Sirdal har sine enorme hytteparadiser som trekker «halve» Rogaland til de traktene hele året og sauesankingen på sensommeren. Hægebostad har jo bl.a. Tinget og Kollemofestivalen å slå i bordet med.

Hvordan er det med utvikling og aktiviteter i Kvinesdal?

Ja, det kommer jo an øyet som ser eller øret som hører, noen vil ha det stille og rolig, mens andre vil ha liv og røre. Kvinesdal sentrum har vært på utbedringsagendaen i flere tiår, men er nok ikke mye som skjer på den fronten. Tyssen er Handelssenteret i Kvinesdal, med 4-5 butikker der, og industriområdet der er det stort sett bedekket med bil og byggevareindustri. Kvinesdal sentrumsområde er blitt beriket med flere hundre leiligheter av forskjellige variasjoner de seneste årene, men det er stort sett nokså tomt for handlende i sentrum. Rådhuset og Bankbygget tar mye plass i det lille sentrumet, og mange stiller seg spørsmålet hvorfor Liknes skal ha 3 storbanker midt sentrum. Ser ikke det mange andre plasser, men Kvinesdal sentrum har en kirke og kirkegård som dekker en tredjedel av sentrum, men sentrum var litt anderledes da kirka ble bygget i 1837.

Personlig mener jeg Kvinabadet er noe av beste som har skjedd i sentrum, som mange har benyttet seg av siden oppstart, god trim og rekreasjonsplass, også med klatreavdeling. Kvinesdal vil vel også ha turister, og i disse dager er diskusjonen om en bobilplass, utenom den de har, og hvor den skal bli. Det er også muligheter til å bygge ut promenaden fra meierigården til gangbroen, som vil gi mange parkeringsplasser og plass for bobiler. Men det jo slik at uansett hva som generelt blir foreslått i kommuner eller på nasjonalt plan, så er motstandere raskt på pletten. Noen er sikkert glad for det, men er nok mange som kommer til å savne Norway Rock og Harvest Bar, som trakk mye folk med kjente artister som lagde show for publikum. Er ikke lett å få til noe i Kvinesdal, der det gjennom flere tiår har vært puber og restauranter som har åpnet og har måttet stenge igjen.

Kvinesdal har nok av matbutikker, men veldig mange reiser over Kvinesheia til Lyngdal der utvalget av butikker er på et helt annet nivå. Så er det bare å satse på sol og pent vær, når bl.a. Utvandrefestivalen, sauesjået, nattåpent, og andre ting går av stabelen. Et av høydepunktene i bygda er Hav til Hei som går av stabelen 21. mai, så her er det bare å melde seg på, en fin trimtur fra Feda til Knaben, 3 etapper syklende og 2 etapper gående/joggende, alt i eget tempo.