Gå til sidens hovedinnhold

Våken kommuneoverlege, ulik praksis i kommuner med smitte

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

KOMMUNEOVERLEGE Paul Otto Vindelev i Sirdal kommune skal ha kommet med noen råd til kommunen allerede før det ble påvist koronasmitte hos en ansatt på Tonstad skule i Sirdal like før skoleferien. Selv om rådene ikke ble lyttet til umiddelbart, fikk han ganske raskt gjennomslag for å gi egne råd for den nedre delen av Sirdal frem til kommunen hadde fått en bedre oversikt over situasjonen.

HELT FREM til i dag har rådet vært å utsette alt av arrangementer og at man forsøker å ha færrest mulig sosiale kontakter. Kommuneoverlegen har også rådet arrangører til å utsette alle planlagte arrangement frem til kommunen har fått gjennomført nødvendig testing og fått flere svar.

SIRDAL KOMMUNE innførte omfattende restriksjoner med påbud om munnbind på offentlige plasser som butikker og offentlige bygg, Tonstadbadet og treningsrom ble stengt, idrettsaktiviteter avlyst, barnehager driftet på gult nivå og alle offentlige arrangement avlyst. Når kommunen i dag åpner opp igjen kan de se tilbake på en vellykket strategi som raskt satte en stopper for det som kunne blitt et større smitteutbrudd.

KVINESDAL KOMMUNE har valgt en annen strategi. Torsdag kveld hadde kommunen fem aktivt smittede, 58 nærkontakter i Kvinesdal og 7 nærkontakter i andre kommuner. Lørdag var 12 personer i isolasjon og 130 i karantene. Tiltross for et ganske omfattende smitteutbrudd valgte kommunen å gjennomføre egne arrangement knyttet til Utvandrerfestivalen og at andre arrangement også kunne gå som planlagt.

– NÅR SENTRALE restriksjoner nå lettes vil risikoen for spredning av viruset øke, samtidig som vaksinering vil bremse spredningen. Det blir en balansegang og vi følger utviklingen kontinuerlig. Vi har håp om at vi kan klare å stanse spredningen av viruset i Kvinesdal uten at vi må innføre lokale restriksjoner og forskrifter, opplyste ordfører Per Sverre Kvinlaug i helgen. At det ikke ble påvist flere nye smittetilfeller kan tyde på at Kvinesdal har vært flinke i smittesporingsarbeidet og ikke minst heldige siden Kvinesdal ikke gikk for den mye mer forsiktige linjen som kommuneoverlegen i Sirdal valgte.

(PS!: Mandag kveld ble fire nye smittetilfeller kjent i Kvinesdal)