Gå til sidens hovedinnhold

Valg, jakt og klima

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Septembermåneden er tiden for jakt for mange. Jeg mener jakta varer altfor lenge, det starter med bukkejakt, så rådyr allerede 10. august og så baller det på seg utover med reinsdyr-, hjort- og elgjakt, til lille juleaften. Jeg har selv vært jeger i mange tiår, men vet ikke hva som har skjedd med orrfugl og storfugl, som jeg ikke ser noe til lenger, der det tidligere var svært mye av disse. Jeg mener jakttiden er altfor lang, og kunne vært innskrenket til 2 måneder, oktober og november. Det ble skutt ca. 120.000 storvilt i 2020, pluss det som er blitt tatt ulovlig eller påkjørte.

Det blir mange tonn med kjøtt av dette. Dette må vel gå ut over produksjon og salg av kjøtt for den norske bonden, og være en sak for bondepartiet, Senterpartiet, og støtte opp om jaktreduksjon, slik at bonden kan selge mer av sin kjøttvirksomhet. Til tross for lite elg flere steder, har «alle» begynt å bruke elghund, og da får en som regel ut den ene elgen som måtte befinne seg i et stort område. Hadde de samme elgjegerne/lagene gått på elgjakt uten elghund, hadde nok fangsten blitt minimal.

Ikke bare jegere som er på jakt i disse dager, men også partiledere på Stortinget er på jakt etter velgere til sine respektive partier, noen med mer hell enn andre, når en ser på disse duellene og utspørringene på TV. Klima har jo vært et hett tema tidligere, men etter at FNs klimapanel kom med sin rapport har det blitt et enda varmere tema. Vindkraft er i skuddet igjen, både til lands og til havs. Så på klimaduellen mellom MDG (Une A. Bastholm) og Høyre (Tina Bru), og må si at Høyre har god politiker der.

I samme program var det et intervju med Bellona-sjef Fredrik Hauge, som sier «at det må bygges nye store sol- og vindkraftanlegg på land, skoger kan gjøres om til beiteland og at politikere vegrer seg for mye for å snakke om det, og at det blir konsekvenser av det grønne skiftet, men konsekvensene med å ikke gjøre noe er mye større». Havvind er på agendaen, men vil ta land tid. Jonas G. Støre og Erna Solberg, en av disse blir statsminister etter 13. september, har i senere tid også sagt at vindkraft på land kommer det til å bli mer av. Når det gjelder disse som hevder at naturen blir rasert og ødelagt av vindkraft, så er det bare å ta seg en tur til ferdigstilte vindkraftanlegg og se at naturen er så å si helt intakt og faktisk bedre enn det var før, mye flinke anleggsarbeidere i dag og alt gror til etterhvert i det som en gang var et anleggsområde.

Mange mener at noen av disse aktivitetene til flere av disse vindkraftmotstandsaktivistene er både merkelige og latterlige. Det kan jo også være at noen politikere som har inntekt/interesser i vannkraft, eller som et par politikere her i Listerregionen som har relasjon til vindmøllemotstandere som bor oppe på heia, ikke ønsker vindkraft. Rundt om i landet har det blitt søkt om utsettelse av oppstart av vindparker som har fått konsesjon, av forskjellige årsaker, og er jo utrolig at kommuner sier nei til slike utsettelser, som også NVE gjorde tidligere. Nå sist var det Buheii, som har fått negative tilbakemeldinger om utsettelse av oppstart, der var det Covid 19 og mulige værforhold det gjaldt.

Men etter at FNs klimapanel og ellers alt av klimaeksperter har sagt sin dom, har holdninger til fornybar energi endret seg, utenom partiene Fremskrittspartiet og Rødt som nekter å bygge vindmølleparker. Men nå sier NVE, «at det går ikke raskt nok, og selv om vi har overskudd av strøm i dag, kan det bli kraftunderskudd allerede om 5-10 år, hvis samfunnet blir elektrifisert». NHO sier også «at vi er ikke raske nok til å sikre den kraften vi trenger, den fornybare kraften til å løfte industrien, det går for sent og vi taper konkurranse, bl.a. med konkurrenter ute i verden». Jonas G. Støre har som hovedagenda flere arbeidsplasser. Det blir tusenvis av arbeidsplasser i mangfoldige år ved å bygge vindparker rundt om i Norge, og selvsagt skal inntekter av slikt gå til de aktuelle kommuner og den norske stat.

Det norske folket og verdenssamfunnet ellers, vil ha mye fornybar energi.