Gå til sidens hovedinnhold

Ved inngangen til et nytt ti-år

Artikkelen er over 1 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

DET NYE året er en knapp uke gammelt og vi er tilbake i hverdagen. I tillegg til å skifte år, har vi begynt på et nytt decennium, et nytt ti-år som skal by på nye og kraftfulle utfordringer. Vi lever i en tid der endringer er blitt en del av hverdagen - og der vi må tilpasse oss nye tider og nye muligheter.

FOR MANGE av landets innbyggere betød årsskiftet også at de ble tilhørende en sammenslått kommune. Fra 2016 til 2020 er antallet kommuner i Norge redusert fra 428 til 356, mens antall fylkeskommuner har gått ned fra 19 til 11. Senest ved årsskiftet ble 109 kommuner slått sammen til 43 nye kommuner og antall fylker ble redusert fra 18 til 11. Vi bor ikke lenger i Vest-Agder, men i Agder. Etter sammenslåingene har gjennomsnittlig innbyggertall i norske kommuner økt fra 12.200 til i underkant av 15.000. Antall kommuner med under 1.000 innbyggere har sunket fra 27 til 21.

DET SOM kommer til å prege både lokalsamfunnet og nasjonen som helhet, er miljøutfordringer og endring av næringslivet. Vi kommer til å gå fra en form for økonomisk vekst til en annen. Oljen som har vært bærebjelken i norsk økonomi de seneste 40 årene, kommer fortsatt til å være viktig, men likevel bli mindre viktig i ti-året vi nettopp har entret. Vi skal gjennom innovasjon og nytenkning skape et samfunn som er mer bærekraftig.

DISSE ENDRINGENE kan virke dramatiske for enkelte, men ikke uoverkommelige. Det kan være krevende å leve i en endringskultur. Men vi er mange som står midt i det og som jobber for å tilpasse oss en ny tid.

EN KNAPP uke ut i det nye året er det meste som det var ved utgangen av det forrige ti-året. Vi er tilbake i hverdagen. Vi fortsetter vår streben og ser frem til et spennende år – og utfordrende ti-år.