Gå til sidens hovedinnhold

Vel blåst for en unntaks-17. mai

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

FOR ANDRE år på rad ble 17. maifeiringen preget av pandemien. Alt det som har vært tradisjon i bygd og by har de seneste to 17. mai'ene vært kastet på fjorden – mens vi har forsøkt å etablere alternative løsninger for å vise at det tross alt er 17. selv om barnetog, folketog og store forsamlinger av mennesker har vært bannlyst. Årets 17. mai-komiteer skal ha honnør for sin kreativitet og sitt pågangsmot ved å finne frem til en feiring som er i tråd med alle smittevernregler.

SELVFØLGELIG SAVNER vi å møtes, slik vi alltid har møttes på 17. mai. Derfor tror vi at neste år kommer til å bli en storslått feiring med blanding av nytt og gammelt på programmet. 17. mai har ikke vært tider for svært mange nye vrier, men pandemien har satt kreativiteten i sving – og både bilkortesje og båtparade kan fort være innslag som har kommet for å bli. Så sant det lar seg kombinere med de tradisjonelle innslagene, er noe av dette fornyelser som folk åpenbart setter pris på.

MANGE HAR brukt nettavisen vår til å se på programpostene fra de forskjellige kommunene. NRK og TV2 har hatt langt flere seere enn de vanligvis har på sine 17. mai-sendinger. Kongefamilien som vanligvis står på slottsbalkongen og hilser jublende barn som passerer, har reist rundt i Oslo i bil for å hilse på innbyggerne. Det har vært rørende å se hvordan vi alle har forsøkt å tilpasse oss den unntakstilstanden som vi er og har vært en del av.

17. MAI ER først og fremst barnas dag. Og det at de ikke får gå i normalt 17. mai-tog, at pølser, brus og is ikke kan kjøpes på kiosker og boder er naturligvis sørgelig. Men vi må tro og håpe at koronapandemien er en vagt minne når vi skriver 17. mai 2022. Da er det håpe at det vi har vært gjennom de to seneste årene, blir fortellinger for historiebøkene – og intet annet.

SELV OM vi nå ser enden på pandemien, må vi fremdeles holde garden hevet i forhold til smittesituasjonen. Noen steder har man ikke klart å holde smittevernreglene – og der kan man fort få et kraftig tilbakeslag. La oss håpe at smittetallene ikke fyker til værs og at vi løpet av noen måneder kan komme tilbake til en normaltilstand. Da kan vi for alvor glede oss til nasjonaldagsfeiringen om nokså nøyaktig ett år.