Gå til sidens hovedinnhold

Velkommen til Kvinesdal, Ahmed Lindov!

Artikkelen er over 1 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Dine ord i Agder 10. juli om folkemordet i Srebrenica er en sørgelig, men viktig påminnelse for oss alle om den verste massakren i Europa siden andre verdenskrig – en tragedie som er så ufattelig stor for ofre, pårørende og bosnjaker at man kanskje må være flyktning fra Bosnia for å ane hvilken lidelser de etterlatte sitter igjen med. Menn og unge gutter helt ned til 15-årsalderen ble bakkundet, påsatt bind for øynene, stilt opp på rekker, skutt i ryggen og dumpet i massegraver. Det var serbiske nasjonalister som utførte grusomhetene som et ledd i etnisk rensing og en plan om et storserbia. Åpning av massegraver, der mer enn 8000 bosnjaker til nå er identifisert, avslører en grusom sannhet som ingen kan fornekte.

Så har da også FNs krigsforbryterdomstol (ICTY) erklært dette som et folkemord, og serbiske nasjonalister har i krigsforbryterdomstolene blitt idømt lange fengselsstraffer, noen opp i 46 år.

Ser i Agder at dine ord blir trukket i tvil i et leserinnlegg der det hevdes at det "bare" var noen hundre som ble henrettet og at Naser Orić blir sammenliknet med de serbiske bødlene. Naser Orić var offiser i den bosniske hæren og, fra serbisk hold brakt inn for Tribunalet i Haag, men han ble til slutt frikjent for alle anklager.

Les også

25 år siden folkemordet i Srebrenica

I samme leserinnlegg beskrives massakren som hevn og en krigshandling som bare gjengjelder bosjnaker sine krigshandlinger. Hvordan i all verden kan noen beskrive denne massehenrettelsen som en legal hevn for krigshandlinger??

Det at høyreekstremister, med ABB i spissen, SIAN og andre ekskluderende nasjonalister sprer hat i deres iver for et muslimfritt Europa, må være en tankevekker for oss alle - dette kan ikke møtes med likegyldighet.

I disse dager preger 22. juli oss, der en norsk høyreekstremist og nasjonalist benyttet seg av samme metode som serberne brukte i Srebrenica for å bli kvitt dem man ikke er enig med, og påførte ofre og pårørende ufattelige lidelser.

Vi er glad for at Europa så hvilke lidelser mange mennesker på Balkan ble utsatt for i krigsårene fra 1992-1995 og at Kvinesdal har bidratt med husrom og hjerterom.

Velkommen i Kvinesdal, Ahmed Lindov, du beriker vår kultur!