Mens de fleste hadde benket seg foran tv-skjermen for å følge valgkampen, samlet omtrent 30 musikkjennere seg i storsalen i Spira. Også de som prioriterte å høre trompetstrofene til Arve Henriksen satset på sterke følelser.

For kveldens tilskuerne var valget ingen unnskyldning til å gå glipp av noen av verdens fremste samtidsjazzartister.

Flere av dem som kom for å se slagverkeren Audun Kleive og Per Mathisen på bass, er selv erfarne musikkjennere som har deltatt på hundrevis av konserter med internasjonalt anerkjente musikere, og til og med drevet sin egen jazzklubb i flere av de store byene i Norge.

Den eksentriske subkulturen omfavner for det meste eldre musikkinteresserte. Mangelen på interesse for kunstmusikk blant de unge er et økende problem. Likevel gikk også et par yngre mennesker gjennom døren til konsertsalen:

Trond Velund (50) gikk inn med store forventninger til denne kvelden. Han var sikker på at han vil hygge seg under konserten, slik han alltid gjør.

Endelig

– Samtidsjazz er en spennende sjanger, og det har den vært for meg i 30 år, forteller Velund til Agder.

Han pleide å gå på konserter omkring en gang i måned frem til pandemien brøt ut. Koronaviruset angrep nemlig det kulturelle livet også. Nå er Velund glad for at han igjen kan gå på konserter.

Kjell Martin Sirnes (49) og Åshild Mathisen (48) kom helt fra Farsund for å få med seg Jan Gunnar Hoff spille tangenter.

– Vi fikk først interesse for jazz da vi var tenåringer, sier de til avisen.

– Det vi elsker med denne sjangeren er mangelen på faste rammer. Samtidsjazz preges av improvisasjon, og dermed kommunikasjon mellom artistene. Når du sitter i salen, kjenner du at det er der musikken skapes. Som publikum opplever du å være deltaker i en skapelsesprosess.

Det er nemlig derfor Sirnes mener det er så unikt å høre musikk live. Han har gått på utallige jazzkonserter over hele verden, og setter pris på at han får servert musikk i internasjonal klasse her, i lille Flekkefjord.

Like før konsertstart fant også Herman Valatc Unhamer (15) veien til storsalen. Han var den yngste blant publikum.

– Kan du fortelle litt om hvorfor du går på en jazzkonsert?

– Kun på grunn av foreldrene mine, sier han og skynder seg inn før artistene entret scenen.

Godt fornøyd

Tilskuerne nøt musikken, artistene smilte, og den store applausen på slutten bekreftet at opptredenen var vellykket. Pianisten Hoff roste det flotte kulturhuset, gode instrumenter og ikke minst publikum:

– De var mange som kom, og alle var interesserte i å lytte til det vi har å by av musikkopplevelser, sa han etter konserten.

Han likte seg godt i Flekkefjord:

– Spira er på høyde med de beste kulturhus i hele landet.

Hoff og bandet hans har spilt i store byer som New York og Los Angeles, men de liker å gjøre konserter på små plasser også. Han merker at mennesker der er mer sultne på kulturopplevelser, og setter virkelig pris på god musikk live. Engasjementet til publikum gjør at det ofte er morsommere å spille i små byer som Flekkefjord, mener han.