9. mars arrangeres UKM på Spira i Flekkefjord. Normalt arrangerer hver kommune sin egen mønstring, men denne gangen har Flekkefjord og Kvinesdal valgt å slå seg sammen for å lage enda mektigere begivenhet for barn og unge.

– Vi har vært inne på tanken tidligere, men så kom denne pandemien som la demper på ting, forteller programansvarlig i Spira Arne Skage til Agder.

Han sier det har vært en synkende trend på deltakertallet over en lengre tid – selv om det riktignok var 10–15 sceneinnslag i Flekkefjord forrige UKM. Med to mønstringer sammen, vil det antakeligvis bli mer likt en UKM-begivenhet man husker for 20 år siden, da det virkelig var stort og en snakkis blant ungdommen.

– Litt av poenget med mønstringen er også å treffe likesinnede. Sånn sett er dette i ånden til UKM, men det er klart, hadde det vært supermange innslag i begge kommuner, hadde det ikke vært noe poeng å slå det sammen, men nå tror vi dette blir kult, legger Skage til.

Sårbart

En av grunnene til nedadgående deltakertrend på UKM i hele Norge, er antakelig mobilkameras inntreden i kulturlivet. I dag kan man vise frem sangen sin, trylletrikset sitt, dansen sin, filmen sin, eller hva det skulle være, fra barnerommet hjemme. Og man kan ta 50 takes for å få den perfekte fremføringen.

– Det er mer sårbart å stå på en scene når man er vant med mobilen. Vi tror nok det har bidratt til lave UKM-tall, men det håper vi virkelig endrer seg. Vi ønsker at folk vil vise seg frem – og gjøre det ok å stå på en scene, selv om man kanskje er uheldig å gjøre en liten feil, sier UKM-ansvarlig i Kvinesdal Leah Henriette Rafoss Ingebretsen. 

– Det er et godt poeng, skyter Skage inn.

– Vi må ta tilbake ønsket om å fremføre noe, uten at man skal dømmes i hjel eller mobbes. Ikke la dét diktere hva du holder på med, men heller din lyst til å vise frem det du brenner for. Det er god trening å gjøre det den ene gangen i stedet for å ta 10 takes. Vi ønsker å bryte ned den frykten mange kanskje har for å drite seg ut.

Kvinesdal i 2024

– Nå blir det i Flekkefjord til våren, og forhåpentligvis i Kvinesdal året etter. Det blir stas for oss å komme til Flekkefjord. En flott plass, og en ny plass for våre, så det blir veldig spennende for dem å fremføre på en ny scene, sier Ingebretsen.

Hun forteller at det i fjor bare var 5–6 sceneinnslag i Kvinesdal, men til gjengjeld hadde de flere kunstbidrag enn i Flekkefjord. Ved å stå samlet tror hun det blir en enda bedre UKM-fest.

– Vi tenker innovativt. Vi ønsker å nå dem som brenner for dette. De som elsker musikk, liker å danse – de som vil stå på en scene. 

Begge understreker at UKM slettes ikke bare er for musikere, kunstnere og dansere.

– Man kan stille med det mest utrolige. Det kan være sært, det kan være mer normalt. Alt fra gruppedans, musikk, fotballtriksing, matlaging, korttriks – det handler om å gi de unge en arena til å vise seg frem på, som ikke er alene på gutterommet med en iPhone. Uansett hva det måtte være, sier Skage.

– Det er bare å melde seg på, skyter Ingebretsen inn.