– Reiseliv og besøksnæringene har utrolig positiv betydning for samfunnsutvikling i Listerkommunene. Næringene gir viktige arbeidsplasser og verdiskaping, både direkte og indirekte, sier Smiljana Divjak, forretningsutvikler i Lister Nyskaping i en pressemelding.

Bedriftene som deltar vil lære nye og spennende måter å jobbe med omstilling, innovasjon og produktutvikling, der også prinsipp for bærekraftig reiseliv er en del av utviklingsprosessene.

– Segmentet som ønsker å reise grønt er både lønnsomt og voksende. Gjennom dette programmet lærer bedrifter hvordan de bygger lønnsomme bærekraftige forretningsmodeller, hvordan retter de sin markedsføring inn mot målgrupper, bruker riktig metodikk for produktutvikling og pakketering og hvordan inspirere ansatte til å yte det lille ekstra og finne verdi for kunden, sier Divjak.

Viktig kompetanse for bransjen

Vekstprogrammet strekker seg fra begynnelsen av april til oktober med fire samlinger som hver går over to dager. På grunn av nye nasjonale retningslinjer i forbindelse med covid-19 vil første samling i april foregå digitalt.

Kursholderne vil ta for seg ulike temaer som opplevelsesøkonomi, synlighet på nett, forretningsmodell, kommunikasjonsstrategi, produktutvikling, ledelse, økonomi og gjennomgang av virkemiddelapparatet.

– Dette er en god mulighet for reiselivsbedriftene i regionen til å få mer kompetanse om det viktigste som skjer på reiselivsfronten fremover. Reiselivet er i voldsom endring og kompetanse om opplevelsesutvikling og digital synlighet er essensielt for å lykkes fremover, sier Frode Johannessen, daglig leder i Smaabyen Flekkefjord.

10 timer med forretningsutvikler

Programmet vil ha en praktisk tilnærming og deltakerne vil arbeide med utvikling av egen bedrift.

– Programmet er delfinansiert av Innovasjon Norge, Siva og Flekkefjord Sparebank. Det gjør at bedriftene får en svært god pris. Dette er et viktig bidrag for å støtte dem i en vanskelig tid, sier Divjak.

Mellom samlingene vil deltakerne få 10 timer med en forretningsutvikler fra Lister Nyskaping som skal bidra til at bedriften får etablert en bærekraftig vekstplan. Programmet passer for ledere og andre nøkkelpersoner i små og mellomstore reiselivsbedrifter med helårsdrift eller som har ambisjoner om tilbud hele året.

– Vekstprogrammet for reiselivsbedrifter er et helhetlig program som gjør at deltakerne kan løfte reiselivet i Lister til nye høyder, spesielt med tanke på bærekraftig drift, sier Thora Arnadottir i Visit Farsund.