Vil forby folk å være på hytte i en annen kommune

Foto: Geir Olsen / NTB scanpix

Foto: Geir Olsen / NTB scanpix Foto:

Den ene kommunen etter den andre ber utenbygds hyttefolk komme seg hjem. Nå kan det bli forbudt å dra på hytta på Knaben i Kvinesdal hvis du har adresse i Flekkefjord.

DEL

Regjeringen vil søndag vedta en forskrift som forbyr folk å dra på en hytte i en annen kommune enn der de bor, melder NRK.

Diskusjonen og innleggene har vært mange på sosiale medier, også her i distriktet - og folk som drar på hytte eller fritidsbolig har virkelig fått passet sitt påskrevet.

Sirdal-ordfører Jonny Liland har vært krystallklar på at han ikke vil ha hyttefolket i kommunen nå mens korona-situasjonen er som den er.

– Jeg har en innstendig bønn om at hytteturister nå må forlate Sirdal og reise hjem til sin hjemkommune. Vårt helsevesen er ikke dimensjonert for alle turistene i en slik situasjon som vi er i nå. Det er nasjonal krise, sier Sirdal-ordfører Jonny Liland til Aftenbladet.

Han sier at en i verste fall kan komme i en situasjon hvor kommunen ikke har kapasitet til å hjelpe.

Forbudet betyr at regjeringen dermed kan tvinge folk hjem fra hytta med loven i hånd om nødvendig.

– Det er rett og slett for at de kommunene som har mange hytter, skal være i stand til å ta vare på sine egne innbyggere i en veldig krevende situasjon, sier helseminister Bent Høie (H) til kanalen.

– Vi vil ta en sjekk med noen utvalgte hyttekommuner i kveld og høre med dem om de opplever at folk har reist hjem. Hvis de ikke har det, kommer denne forskriften til å tre i kraft, og da blir det forbudt å oppholde seg på fritidseiendommer som ikke ligger i den kommunen du bor i, fortsetter Høie.

Statsminister Erna Solberg (H) oppfordret allerede lørdag folk til å reise hjem fra hyttene sine. Hun advarte samtidig om at Sivilforsvaret kunne bli kalt inn for å oppsøke folk og be dem om å reise hjem.

Røde Kors har gjennom helgen blitt kontaktet av syke hyttefolk som ønsker hjelp direkte fra Røde Kors med å komme seg hjem.

Det skriver Røde Kors i en pressemelding søndag morgen.

Røde Kors nevner utfartsområdene i Viken og Innlandet, hvor henvendelsene har strømmet inn.

– Nå er det mer viktig enn noensinne at folk som kjenner seg syke, går gjennom lokale helsetilbud, slik at de viktigste oppdragene prioriteres, sier landsrådsleder Kjersti Løvik i Røde Kors Hjelpekorps.

Hun forventer flere henvendelser når mange skal reise hjem fra fjellet søndag.

– Vi er i beredskap over hele landet til både leteaksjoner og henteoppdrag, men det må være på oppdrag av de lokale AMK-sentralene som kjenner behovene best, sier Løvik.

Før helgen advarte Røde Kors mot å reise på hytta, både for å unngå å binde beredskap til oppdrag i fjellet og for å redusere smitterisiko.

Statsminister Erna Solberg (H) oppfordret lørdag nok en gang folk til å dra hjem fra hyttene sine, og hun advarte samtidig at om nødvendig vil Sivilforsvaret bli kalt inn for å oppsøke folk på hyttene og råde dem til å reise hjem.

Artikkeltags