Gå til sidens hovedinnhold

Vindkraft og naturen

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Vindkraftmotstandere i Flekkefjord jubler over NVE’s vedtak om ikke å gi utsatt frist for idriftsetting av Skorveheia vindkraftverk.

Jeg kan forstå at det jubles. Aksjonsgruppe og lokalpolitikere og næringsliv har virkelig stått på for å hindre denne utbyggingen. NVE’s vedtak blir betraktet som en seier for Naturen. Men - er det virkelig det?

FNs naturpanel (2019) sier: Menneskelig aktivitet truer eksistensen til én million arter.

Årsaken til det oppgis å være: Endret arealbruk (landbruk, skogbruk, gruvedrift og overfiske), direkte utnyttelse av organismer (rovdrift), klimaendringer, forurensning og spredning av fremmede, skadelige arter.

I forslag til løsning på naturproblemene foreslår FN først og fremst: investeringer i grønn infrastruktur.

Vindkraftmotstandere i Flekkefjord har hevdet at dette beviser at FN er imot vindkraft. Jeg er uenig i vindkraftmotstandernes tolkning av FNs naturpanel. Slik jeg (og andre med meg) leser FNs rapporter om klima, bærekraft og natur så er vindkraft en del av løsningen, ikke en del av problemet.

Jeg vil gratulere vindkraftmotstanderne med vedtaket, og jeg er glad for at lokale politikere føler seg hørt. Flertallet bestemmer i demokratiet, og sånn skal det være. Men om dette vedtaket er det beste for naturen tror jeg ikke.