Gå til sidens hovedinnhold

Vinterferie med nye utfordringer

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

DE NESTE ukene skal folk holde sin vinterferie. I dag har barna i Agder siste dag på skolen før feriedagene, mens rogalendingene må barna vente en uke til før vinterferien slår inn. Tradisjonelt sett reiser folk av gårde til hytter og leiligheter i fjellheimen for å nyte annerledes dager. Myndighetene har ikke lagt ned noen reiseråd eller forbud knyttet til ferieavviklingen, men det er likevel på sin plass å minne om alminnelige smittevernregler.

I PÅSKEN i fjor var det nedlagt et såkalt hytteforbud, først og fremst av hensyn til hyttekommunene selv som ikke er rigget for å gi helsehjelp til de mange feriegjestene. Det samme gjelder forsåvidt fremdeles, selv om vi nå vet mer om både viruset og måten det smitter på. Men det er likevel viktig at man tar nødvendige forholdsregler, slik at ikke vinterferien ender med en smitteeksplosjon i etterkant.

FOR MANGE hyttekommuner har koronapandemien vært en utfordring på flere vis. Butikker som vanligvis får en solid omsetningsøkning i forbindelse med ferier og høytider, har hatt litt ymse erfaringer. Når medlemmer av regjeringen oppfordrer folk til å gjøre sine innkjøp i hjemkommunen før de reiser på hytta, ja da går enkelte butikker glipp av omsetning. Som en kuriositet er det jo verd å nevne at dagligvarehandelen i fjor økte med 17 prosent. Vi spiser og hygger oss mer hjemme i disse underlige tider.

VI HÅPER alle finner sin fornuftige måte å tilbringe vinterferien på. I vår egen region har vi unngått de store smitteutbruddene – og slik vil vi gjerne ha det også i tiden som kommer. Jo lenger vi unngår store smitteutbrudd, jo nærmere er vi vaksinasjon og mer normalisert tilværelse. Men da er det viktig at vi ikke svikter på oppløpssiden. Vi kommer stadig nærmere slutten på den unntakstilstanden vi levd i det seneste året.

SÅ KAN det faktisk vise seg at den største utfordringen ved inngangen til denne høstferien ikke blir pandemien, men et salig regnvær som kan skape flom og oversvømmelser, selv høyt til fjells.